Aquest passat cap de setmana hem iniciat a caminar per una senda que ens entusiasma enormement. I no ho fem sols, sinó que ho fem un grapat de gent; el Centre de Desenvolupament Local Museu de la Pauma de Mas de Barberans, l’escola Esardi d’Amposta i el Consell Comarcal del Montsià a través de Montsià Actiu. I ho fem per a reunir-nos en un rogle molt especial, el seminari de creació i experimentació entorn la pauma.

El seminari naix de la necessitat d’investigar i proposar noves aplicacions i usos a una matèria prima com és la pauma i les fibres extretes dels vegetals, en un moment on és evident la dificultat que moltes artesanies i molts sabers tradicionals han deixat de tindre una presència central en la societat actual. A més, resulta paradoxal quan aquesta tendència del fet a mà, de la qualitat natural i l’origen local, té una major diferenciació en un mercat saturat de productes sense ànima.

Des d’aquest punt de partida, d’acord al pensament de Curro Claret, el disseny dels objectes pot aparèixer en qualsevol lloc, pot ser conseqüència de la reflexió d’una única persona, però també pot ser participat per un grup de diverses persones com a resultat d’un procés de reflexió compartida. I aquest serà el camí a recórrer amb el rogle. De fet, ens agrada pensar que es tracta de teixir teranyines, d’enllaçar professionals de diversos àmbits creatius per a dotar de noves forces uns materials orgànics, nets, sostenibles, amb una petjada de mínim impacte sobre l’ambient.

Per a portar-ho a terme tenim un gran equip i un gran espai: Curro Claret, dissenyador industrial, mot lligat a l’àmbit social i ambiental, Montse Catalan, en el terreny dels tints naturals i ecosostenibles i Magda Armengol i Cinta Subirats, llatadores artesanes. Un equip multidisciplinar capaç d’encoratjar el grup de 20 persones interessades en plantejar un nou futur present a una pauma que ens vé des de civilitzacions antigues.

Si t’interessa tot aquest món, pots consultar aquestes dos pàgines de referència per entendre de primera mà allò què s’està teixint, tant al web propi del seminari http://cdrmuseudelapauma.cat/lorogle/ com a l’entrevista feta a surtdecasa.cat http://surtdecasa.cat/ebre/activat/entrevista-curro-claret