Ciutadania participativa

/Ciutadania participativa
Ciutadania participativa 2018-10-30T10:32:41+00:00

Procés Ciutadà de Participació per al consens de l’Estratègia Territorial

La participació és una tret diferencial dels éssers humans. Ens agrada relacionar-nos, ens agrada co-crear i ens agrada caminar junts; i quan no ho fem abandonem el benestar i la felicitat. La participació ciutadana facilita la capacitat d’actuar col·lectivament en l’entorn, i millorar-lo des del debat enriquit, les propostes compartides, escoltades i consensuades.

La participació ens empodera com a protagonistes de la nostra història col·lectiva; Participar activament en el dia a dia de la gestió pública permet empoderar a les persones en actors protagonistes i ens permet decidir què volem i com ho volem fer. Participar en els processos de definició del territori té a veure amb com volem que sigui el nostre model productiu, té a veure amb com volem que sigui l’ocupació o el model sanitari i social, i fins i tot té a veure amb com volem que sigui el model educatiu. I això només ens porta cap a un nou camí: més consciència social, més solidaritat, més altruisme i més proximitat. És el que té escoltar-nos, que podríem arribar a entendre’ns més humanament.

La participació ciutadana és un procés, no és un final de res; És un procés lent de desenvolupament personal i comunitari, que ens facilita sortir d’un concepte de vida individualista, infantil i a la carta, i ens transporta vers comunitats adultes, capaces de seure junts i parlar d’allò que no es parla, d’escoltar allò que ningú vol escoltar i somniar junts amb un món més ètic, amb més equitat i amb una mida més humana adaptada a una nova sensibilitat social.

Reflexions de Santi López-Villa per al Pla de Participació Ciutadana de Solsona

Amb la signatura de l’Acord Territorial per a la Reactivació Econòmica i l’Ocupació vam engegar el procés de participació ciutadana per a reflexionar el Desenvolupament del territori de manera oberta i cooperada amb la ciutadania. En aquest marc de cooperació van crear-se espais de trobada al voltant de sis àmbits, que els anomenem les COMISSIONS 2026. Cada comissió va reflexionar sobre diversos aspectes clau.

Aneu a la barra d'eines